Bármilyen furcsán hangzik; a nappali illatának kiválasztásában sokat segít, ha a megfelelő illatot úgy képzeljük el, mintha zenét választanánk. Általánosságban elmondható, hogy az ember a legtöbb esetben egy harmonikus háttérzenét szeretne hallani, amíg otthon tartózkodik. Ezek a barátságos és nem tolakodó illatok lehetnek virágos vagy fás illatok. Ezeket az otthonunk signature illatának is tekinthetjük, ez azt jelenti, hogy mindennapos használattal számoljunk, és az ünnepnapokat vagy a különleges alkalmakat más illattal tüntessük ki. 


A virágos esszenciák közül azonban nem az egyösszetevős parfümöket ajánljuk, hanem azokat, amik inkább kompozíciókban gondolkodnak. Tehát a sima jázmin vagy narancsvirág illat helyett válasszunk egy kis csavarral megbolondított illatot. Ezeket a kompozíciókat inkább az otthonos, kuckózós, romantikus felhangoktól és emlékektől sem mentes otthonokba ajánljuk.

Akik a minimalizmus, az áttekinthető és sterilebb tereket részesítik előnybe, azoknak a nappali illata egyértelműen a fás karaktereket jelenti. Itt is érvényesül azonban az, hogy az egyszerű szantálfa helyett válasszunk egy fűszerekkel vagy más jegyekkel feldobott parfümöt.