A szaglás a legkorábban kifejlődő érzékelésünk. A magzat még csak 11-15 hetes, amikor kifejlődik a szaglószerve, és bár nem beszélhetünk levegőben oldott szaganyagokról, de a magzatvízen át számos illat-, és szaginger éri őt.


Érdekes, hogy az íz-, és illatérzékelésünk életünk hátralévő részében is együtt jár – kéz a kézben. Azt a megdöbbentő tényt azonban azonban kevesen tudják, hogy az ízérzékelés 80%-ban az illatérzékeléstől függ. Ezért sem okoz akkora élvezetet az evés, amikor náthásak vagyunk.


Míg az ember közel 10.000 szagot tud megkülönböztetni, addig ezeknek körül-belül csak a felét tudja pontosan megnevezni. Jó hír azonban, hogy az orr edzhető és gyakorlással ez az arány 98%-ra növelhető. Barry C. Smith, a University of London professzora  az érzékszervek, a nyelv és a filozófia közös halmazát kutatja. Az által vezetett, 2014-ben elvégzett felmérés azokat az illatélményeket kereste, melyek legelevenebben ébresztik fel a megkérdezett felnőttek gyermekkori emlékeit. A negyven szagemléket felvonultató lista szereplői akár mindannyiunk szagos fényképalbumában szerepelhetnének.  A napolaj, a babahintőpor, a nagymama Chanel parfümje, a tábortűz, a rózsa, a benzin, a meleg aszfaltról párolgó eső szaga földrajzi helyzettől szinte függetlenül repítenek vissza mindenkit a gyerekkor világába.


Hogy az iskola, mint mindennapi környezet milyen nagy hatással van a gyermekkori memória megalapozásában, arra jó példa, hogy a 40-es listán számos iskolai vonatkozású illat található, úgy, mint a kréta, a ceruzahegyezés, a tolltartó, vagy a gyurma szaga. 

Lipovszky Csenge -illatesztéta

Bejegyzések