Egy illat képes örök emlékként a memóriánkba vésődni. Sokan nem tudják, de ez azért lehetséges, mert a szagingerek az agynak arra a területére érkeznek be, amelyért az emlékezés és az érzelmi életünk is felelős. Mivel ennyire „össze vannak huzalozva”, egy pillanat műve, hogy egy egyszer volt illat érzékelése visszarepítsen minket arra a helyre, ahol azt legelőször vagy legutóbb éreztük. Vannak, akik illatpolaroiddal idézik fel utazásaik emlékét – a fotók mellett.  Nem kis meglepetésre, a vizuális emlékeknél jóval intenzívebben tudunk emlékezni az illatokkal.


Tavasz és nyár küszöbén hazánkban is finom illatok vannak a természetben, de aki már járt Provance-ban, az tudja, micsoda illatorgia fogadja az odalátogatót. Gyógynövények és virágok elegye kényezteti az orrot.  A jellegzetes levendulamezők illata a Lothantique Nestor levendulája, a  Wally 1925 Toszkán levendulája mentával és zsályával, vagy egy kis narancsvirággal keverve a KLINTA-tól.  Titkos, mediterrán kertbe kalauzol  el a fügével és mandulával játszó Divinessenze bambuszillatosító,  ahol a citrusok erejét ellágyítja az ibolyalevél és a vanília.


A mező illata nevet viseli az a Wally- kompozíció, melyben az elmaradhatatlan citusok mellé jázmin vegyül és így pezsdíti fel a hangulatot. Persze elmaradhatatlan az életérzéshez a tengeri levegő sós párája, melyet több márka  – így a Divinessenze vagy a Culti – is lakásparfümbe fogalmazott.  Akár bambuszos, akár spray formában választjuk őket – egészen biztosan képes elrepíteni minket az ismeretlenül ismerős tájakra. 

Lipovszky Csenge

Bejegyzések