Ha mindenkit megkérnénk, hogy csukja be a szemét, és próbálja felidézni lakásának illatát, biztosan lenne, akinek a friss szellőztetés párája kúszna az orrába, vagy a konyha ételszagának hol ínycsiklandó vagy éppen eltelítő emléke. Olyan is akadna azonban, aki az otthon melegének illatát nem tudná szavakba önteni.

De hogyan is válasszunk otthonunknak illatot?

Először a technológiát válasszuk ki!

1. Bambuszost – ha szolíd, de állandó illatot szeretnénk.

2. Illatgyertyát – ha időszakos, jól variálható és meghittséget is adó eszközt szeretnénk.

3. Home spray - ha nem csupán a légtér, de a lakás textíliáit ( függöny, díszpárna) is beillatosítva szeretnénk elérni intenzív és azonnali hatást.

4. Katalitikus, azaz parfümlámpák – ha a magában a látványban is gyönyörködni szeretnénk, és fontos, hogy az illat tisztán és változatlanul, hordozóanyag nélkül kerüljön a légtérbe.

Utána jöhet maga az illat!

Bármilyen banálisan is hangzik; hallgassunk az orrunkra! Vegyük a fáradtságot, és látogassunk el az üzletbe, ahol a látvány mellett a szaglásunkkal is tesztelhetjük, azt az illatot keressük-e? Bízzunk az orrunkban! Ilyen kérdések vezetnek közelebb a döntéshez:

1. Jó érzéssel tölt-e el ez az illat?

2. Van-e valami zavaró benne? – az intenzitásán túl – hiszen az aromák fel fognak oldódni a légtérben, és kevésbé lesznek intenzívek.

3. Összhangban van-e azzal, amit a lakásomban sugallni szeretnék? Nyugalmat és otthonosságot vagy eleganciát és design hangulatot akarok-e magam körül?


Egy kis gyorstalpaló az eligazodáshoz:

Ha eleganciát és kifinomultságot szeretnénk, akkor fás, fűszeres illatot válasszunk!

Ha semleges, mindenhol jól viselhető illatra vágyunk, akkor a virágos és gyümölcsös esszenciák közt keresgéljünk!

Ha otthonosságot, melegséget szeretnénk csempészni a lakóterünkbe, akkor púderes, édeskésebb irányba mozduljunk!

Ezek azonban csupán objektív kategóriák. Mindenki számára mást jelent ugyanis az otthonosság érzete. Van, aki számára a vasárnapi húsleves illata, vagy a nagymamája citromos pitéjének illata vagy barátnője málnás macaronja idézi fel a kellemes érzést. Van, akit ki lehet kergetni a világból a „kaja-szaggal” és számára a steril, új lakás hangulatát idéző szagtérkép a megnyugtató. Egy biztos, így, az ősz közeledtével ritkábban tárjuk szélesre az ablakokat, hogy beáradjon rajta a friss levegő, a gyümölcsök vagy a virágok napsütötte illata. Hiába kellemes a sárgálló levelek édeskés avar-szaga – hidegebbre fordul az idő. Most lehet az illatok varázserejéhez folyamodni igazán, és meghittséget csempészni az egyre hamarabb sötétedő és hűlő estékbe.

Lipovszky Csenge


Bejegyzések