Az autóillatosító akár még a gépjármű értékét is növelheti. Nem, ez nem a szakállas vicc a Trabantról és a „vunderbaum”-ról. A kellemetlen szagok semlegesítése és egy vonzó illat akár több tízezer forint különbséget is hozhat az autó eladásakor. De nem kell ennyire messzire mennünk. Bőven elég, ha mi magunk kellemesen tölthetjük az időt a kocsiban, akár még akkor is, ha a dugóban araszolunk hazafelé.

Elkerülhetetlenek a kellemetlen szagok

A kellemetlen szagok kialakulása az autóban sajnos elkerülhetetlen. Hiába takarítjuk gondosan a belső teret: az üzemanyag gőze, az ablaktisztító aromája, a kerekek égett műanyag szaga előbb-utóbb beszivárog az utastérbe. A városi autózás idején a többi autó kipufogógáza is beszökik az ablakon. A rosszul szellőző, apró térben pedig hamar fojtogató lehet a levegő.

A kellemetlen szagok egy részét gondos ápolással, a felületek megfelelő kezelésével, szárítással és szellőztetéssel el lehet tüntetni. Ahhoz azonban, hogy az autóban ne legyen „műhelyillat”, nem elég tisztaságot tartani, illatosításra is szükség van.

Hogyan használjuk az autóillatosítót?

Az autóillatosítóknak több fajtája is létezik. A szellőzőrácsraszerelhető illatosítók többnyire egy egyszerű, de dizájnos illatkapszulát jelentenek. Az aromát a szellőzőn vagy légkondin beáramló levegő keveri el a térben. Az illatosítók nagy előnye, hogy viszonylag naptól védett helyen lehet tartani őket, kevésbé vannak kitéve a közvetlen fénynek, mint a visszapillantó tükörről lelógó, hagyományos autó szagtalanítók. A működésükhöz nem kell elem vagy áramforrás, így nagyon biztonságosak. Hátrány, hogy főleg hosszabb utakon vagy klíma használata mellett érvényesül az illatuk.

Az elektromos autóillatosítók esetében a keringetést valamilyen elektromos folyamat végzi. Léteznek olyan illatosítók, amelyeket az áram melegíti, de olyanok is, amelyek ventillátorral felszereltek. Ezek az illatosítók akár még az álló autóban is működnek. Kapcsolhatóak és az intenzitásuk is állítható. Nagyon meg kell azonban nézni, hogy biztonságos darabot válasszunk. Ha lehet, túlmelegedségátlós verziót vegyünk, ezzel megelőzhetjük a baleseteket.

Ha a kellemes illat mellett a környezetvédelem is fontos, akkor utántölthető autóillatosítót is választhatunk. Ezek a dizájnos, apró eszközök gyorsan kellemes illatot varázsolnak, a lehetőségekhez képest kevés hulladék termelésével.

Miért érdemes még illatosítani a kocsit?

A kellemes illat egy autóban jótékonyan befolyásolhatja a kedélyállapotunkat, akár egy dolgos reggelen is. A mentol, a szantálfa és a vizes illatok frissítőek és motiválóak. A dinamikus, sportos aromák felébresztenek és energizálnak.

A semlegesebb illatok akár annak kockázatát is csökkenthetik, hogy az arra hajlamos emberek rosszul legyenek a kocsiban. Mivel nincs émelyítő benzin vagy fullasztó olajszag, az út lényegesen kellemesebb. Az illatok ráadásul a hőérzetünket is befolyásolni tudják. Egy kellemes rózsa vagy szantál illatot általában melegebbnek élünk meg, mondjuk egy dinamikus tenger vagy bazsalikom aromához képest. Térillatosító webáruházunkban szívesen válaszolunk minden kérdésre és ajánlunk megfelelő illatot a kocsiba.

Tisztaságérzet, dinamizmus, melegség, hangulat… A jól megválasztott autóillatosító élménnyé teszi a kocsi használatát.

Bejegyzések