A legjobban faragható fa

A szantálfa illóolaj egyik legfontosabb származási helye India. A szantálfából itt különböző bútorokat és rituális tárgyakat is készítenek, hiszen állítólag a szantál a világ egyik legjobban faragható fája. A kitermelését szigorúan szabályozzák. A szantálfa olajat ugyanis csak a 30 évnél idősebb fából lehet készíteni.

Ennek oka nem csak a fa olajtartalmában keresendő. A szantálfa olaj kémiai felépítése is változik az idővel. A szantálfa olaj legértékesebb része a santalol, ez pedig csak az idősebb fákban alakul ki nagyobb mennyiségben. A fából vízgőz desztillációval nyerik ki az olajat.


Megnyitja a harmadik szemet

A szantálfa illóolaját a hindu és a buddhista kultúrákban fedezték fel először. A spiritualitással foglalkozók gyakran kenik be szantálfa olajjal a homlokukat. Úgy tartják, hogy a szantálfa olaj képes rá, hogy megnyissa a harmadik szemet. Más tanok szerint az olaj képes a koronacsakra megnyitására, ezáltal pedig segíthet, hogy a felsőbb világokkal teremtsünk kapcsolatot.

A hinduk a szantálfa olajból és más illóanyagokból készült pasztát halottak bebalzsamozásához is használták. Már ők is felismerték az olaj élénkítő, energizáló hatását. Úgy tartották, hogy ez az anyag képes erőt adni a holtaknak a túlvilágon. 

Gyulladáscsökkentő, tisztító, fertőtlenítő 

Az ajurvédikus gyógyászatban a szantálfa olajat gyulladáscsökkentő és lázcsillapító szerként tartják számon. A hagyományos gyógyászatban ma is levegő fertőtlenítésre, fertőzés megelőzésre használják. 

Napjainkban főleg pattanások elleni készítményekben, természetes, alvást segítő szerekben, és koncentrációt segítő gyógyhatású szerekben találkozhatunk vele, de népszerű alapanyaga a parfümöknek is. Mind a férfias, mind a nőies jegyekhez jól illik, így gyakran az unisex illatszerek alapanyaga.