Az édesanyánkat, a nagyit, a kishúgunkat jól ismerjük. De vajon milyen az ideális ajándék hölgyeknek, ha nem családtagról, bizalmas barátról van szó? Munkatársakat, a barátaink feleségét, a kedvesünk anyukáját meglepni sosem könnyű. Ezekre a helyzetekre rengeteg illemszabály vonatkozik, miközben szeretnénk az ajándékunkkal valódi örömet is okozni. Íme egy kis segítség ehhez!

Nemek és szerepek

Miért olyan bonyolult, ha hölgyeknek ajándékozunk munkahelyen? Talán azért, mert a férfi ajándékozás kultúráját évszázados hagyományok szabályozzák, a hölgyek viszont csak néhány évtizede érkeztek meg egyenrangú partnerként a munka világába.

Nézzük csak meg, milyenek a szokások például az üzleti életben! A magas beosztású férfi partnerünknek könnyű szívvel ajándékozunk például elegáns whiskys készletet, gravírozott szivartálcát, értékes italt. Egy hölgy esetében jóval nehezebb a dolgunk. A pohárkészletnek kellemetlen mellékzöngéje lehet, az üzleti ajándékok általában férfias stílusúak, az alkoholos ital pedig szintén furcsa képzettársításokra adhat okot.

Megfelelő ajándék hölgyeknek – tegyük, ne tegyük

Ha hölgy ismerősünket szeretnénk meglepni, fontos, hogy elismerjük a nőiességüket, de egyúttal diszkrétek is maradjunk. Néhány ajándékot épp ezért célszerű kerülni:

     Konyhai kiegészítők, takarítóeszközökAzt üzenhetjük vele: „A nőnek a konyhában a helye.”

     Sminktermék, parfüm, kozmetikum – Szinte lehetetlen eltalálni a megajándékozott ízlését. Sokan túl intim meglepetésnek érezhetik.

     Ékszer, kiegészítő - Egy különleges, kézműves darab beleférhet. A nemesfém túl értékes, a bizsu viszont bazári megoldásnak tűnhet.

Léteznek biztonsági megoldások, mint a virág, a csokoládé, a különleges teacsomag, vagy egy-egy praktikus kiegészítő. Ezeknél viszont egy kicsit személyesebbé is tehetjük az ajándékozást.

Lakásparfüm: stílusos, diszkrét, különleges

A parfüm nem tartozik az ideális ajándékok közé. Kivéve, ha nem kozmetikumról, hanem a lakásillatosításáról van szó. A pálcás illatosítókillatgyertyák, füstölők és aromalámpák a luxus leheletét hordozzák. Olyasmit adhatunk a másiknak, amivel szebbé és pihentetőbbé tehetjük az otthonát, anélkül, hogy azt üzennénk: egy nő elsősorban csak háziasszony lehet.

A design diffúzorok szemet gyönyörködtető apróságok. Remek alternatívái egy csokor virágnak vagy sablonos lakásdísznek. Egy illatgyertya, néhány szem bonbon, egy kedves képeslap – ezzel az összeállítással nem csak tárgyakat, hanem egy-két szép, pihenéssel töltött pillanatot is ajándékozunk.

A különböző illatosítók ezernyi variációban elérhetőek, így a fiatalabb korosztálynak és az idősebb hölgyek ízlésvilágának is könnyen találni megfelelőt. Hangulatos, visszafogott, mégis személyes ajándék mindenkinek, akit kedvelünk.

Bejegyzések